Ugrás a lap tetejére

Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola

FONTOS INFORMÁCIÓ
 
Az e-Ügyintézés felületen 2019. június 1-jétől megnyílik a lehetőség a szülők részére, hogy gyermekeik adatait beküldjék a középiskolába a „Beiratkozás középfokú Intézménybe” (BKI) folyamat segítségével. Erre 2019. június 18-án 24 óráig van lehetőségük a szülőknek. 
 
KÉPZÉSEK, LEHETŐSÉGEK, ÚJ UTAK

A Szakiskolai Telephely – a Széchenyi ligetben található. Megyei beiskolázású intézményként Békéscsaba és vonzáskörzetéből várjuk mindazokat, akik a speciális oktatás keretében folytatják középiskolai tanulmányaikat.

KÉSZSÉGFEJLESZTŐ ISKOLA

A gyulai Pánczél Imre Tagintézményünkben csak Készségfejlesztő Iskolai keretek között történik a középfokú oktatás, nagy múltra tekint vissza az intézmény, és komoly tapasztalataik vannak az értelmileg akadályozott tanulók oktatásában. A képzés célja az alapfokú iskolában megszerzett ismeretek lehetséges szinten tartása, fejlesztése, az egyéni képességek figyelembevételével történő fejlesztés. Minimális elméleti ismeretek elsajátítása elsősorban gyakorlati tevékenységbe ágyazott ismeretszerzéssel. 2015-ben indult az Esély Pedagógiai Központban Békéscsabán a középsúlyos értelmi fogyatékosok középiskolai képzése. 9-10. évfolyamon a szakmatanulásra való felkészítés zajlik, míg 11-12. évfolyamon egyszerűbb szakmai modulok elsajátítása folyik.

9. ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAM

Szakiskolánkban az orientációs időszakban a felhasználható tudás megalapozása történik. A közismereti tantárgyak mellett, szakmai előkészítés és alapozás folyik, mind az építészeti és kertészeti szakmacsoportok részére. A munkára való felkészítés, a felelősségteljes munkavégzés szemléletének kialakítása elsődleges cél iskolánkban. A 9. előkészítő évfolyam a városban egyedülálló lehetőséget nyújt azon diákok számára, akiknek kudarcélményei, beilleszkedési nehézségei „elvették kedvüket” a tanulástól. Speciális mód-szereket alkalmazva igyekeznek pedagógusaink visszacsábítani őket az iskolapadba – nem is kevés sikerrel.

Hagyományos iskolarendszerű osztályainkban, kellemes környezetben és nem nagy létszámú osztályokban történik az oktatás, ahol gyógypedagógusok és szakoktatók legjobb képességük szerint, - összehangolva tevékenységeiket - képzik, tanítják a diákokat.

A 9. előkészítő évfolyam elvégzése után bátran indulhatnak új utakra a diákok, hiszen a Speciális Szakiskola több különböző OKJ által elismert szakmalehetőséget kínál nekik.

JELENLEG FUTÓ SZAKISKOLAI SZAKMAI KÉPZÉSEINK
Iskolánkban mára a hagyományossá vált építőipari és kertészeti ágazatokban folyik a szakképzés, diákjaink képzési igényének és tanulási képességeinek figyelembevételével.A 9. előkészítő évfolyam elvégzése után az építőipari és kertészeti szakmacsoport által nyújtott 2, valamint 4 éves képzések várják a szakmát tanulni akarókat. A tanulók országos tanulmányi versenyeken mérhetik össze tudásukat egymással. Szakiskolánkban a parkgondozó szakképzés és a 2017-2018-as tanévtől bevezetésre kerülő faiskolai kertész szakma tanulói a zöldfelületek (gyepfelületek, fák-cserjék, sziklakertek, növényágyak, kerti utak, játszóterek, vízfelületek) fenntartási munkáit és korszerű gépeinek kezelését, az önálló vállalkozás működtetésének ismereteit sajátítják el évközben és a nyári gyakorlat ideje alatt.Virágkötő szakképzésben az itt továbbtanulók megismerik a hagyományos és legújabb kötészeti irányokat, növényalkalmazások szabályait, a ma divatos cserepes és vágott növények ismeretét. A diákok kereskedelmi és jogi alapismeretekre is szert tesznek, hogy akár egy virágüzletben is meg tudják állni a helyüket. Régi, új szakmánk a kerti munkás és a 4 éves kertész szakma is elérhető a diákok részére. Mind a házikertben mind a mezőgazdasági üzemekben is használható szaktudást szerezhetnek, a Magyarországon jelentős területen termesztett és különleges zöldségnövények termesztéstechnológiájának elméleti és gyakorlati elsajátításával. Az önálló vállalkozás működtetésének ismereteit sajátítják el évközben és a nyári gyakorlat ideje alatt.

Az építőipari szakmacsoporton belül Szobafestő és kőműves szakmákat indítunk. Tanulóink biztonságos környezetben,felszerelt iskolai tanműhelyekben az iskola falain belül ismerkednek szakmájuk alapjaival és mesterfogásaival. Szakoktatóink felkészültségének köszönhetően „éles helyzetben” is megmutathatják tudásukat az intézménykomplexum falain belül. Az építőipari szakmacsoportos tanulók a lakóház építését ismerhetik meg, az alapoktól a kéményig. Célunk olyan használható szakmai tudást adni a tanulóinknak, melyet a mindennapi életükben, saját otthonuk tekintetében is hasznosítani tudnak.

Szakma megnevezése

Képzési idő

Parkgondozó

2 év

Virágkötő

2 év

Szobafestő

2 év

Kőműves 

4 év

Faiskolai kertész (ÚJ szakma)

2 év

Kerti munkás

2 év

Kertész

4 év

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A SZAKISKOLÁBA VALÓ FELVÉTELHEZ ALAPKÖVETELMÉNY AZ ÉRVÉNYES SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY MEGLÉTE. A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY (SNI) MEGÁLLAPÍTÁSA, TÉNYE.
 

További életképek a Szakiskoláról (galéria)

Ugrás a lap tetejére